Neka stvari budu jednostavne, intuitivne i stručno izrađene!

Uvijek je važno imati zadnju verziju WordPress-a

Podijelite

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
WhatsApp
Email
Svaki puta kada izađe nova verzija WordPress-a stižu nam mailovi korisnika o tome dali je njihova web stranica sigurna ili ne. Dali je potrebna nadogradnja ili ne? Žele znati zašto bi trebali nadograditi WordPress. U ovom članku ću vam objasniti zašto je bitno uvijek imati najnoviju verziju WordPress-a.

Svaki puta kada izađe nova verzija WordPress-a stižu nam mailovi korisnika o tome dali je njihova web stranica sigurna ili ne. Dali je potrebna nadogradnja ili ne? Žele znati zašto bi trebali nadograditi WordPress. U ovom članku ću vam objasniti zašto je bitno uvijek imati najnoviju verziju WordPress-a.

WordPress CMS je besplatan, a razvija ga zajednica developera iz cijelog svijeta. Svakom novom nadogradnjom dolaze ispravci bagova, nove mogućnosti, bolje performanse i poboljšanje postojećih kako bi se pratio industrijski standard. Jednostavno rečeno neodržavana web stranica riskira hakiranje sustava i propuštate poboljšanja.

1. Sigurnost

Sigurnost je nedvojbeno najbitniji razlog zašto bi WordPress trebao biti nadograđen.

WordPress pokreće 26% web stranica u svijetu (izvor ManageWP). Zbog njegove popularnosti WordPress je omiljena meta hakerskih napada, maliciozni kod, krađa podataka itd.

cms marketshare

Budući da je WordPress open source, svatko može proučavati strukturu i kod kako bi ga učinio boljim. Diljem svijeta sigurnosni stručnjaci pronalaze rupe i prijavljuju ih kako bi se mogli ispraviti bagovi. Svaki puta kada se pronađe sigurnosna rupa u sustavu WordPress tim će napraviti novu verziju s ispravcima.

Što znači ako ne koristite najnoviju verziju WordPress-a, koristite softver sa sigurnosnim propustima. Hakeri mogu pretraživati web stranice koje koriste staru verziju sustava i možete postati žrtva sofisticiranog napada.

Ne samo WordPress i dodaci se mogu iskoristiti za hakerske aktivnosti. Morate se pobrinuti da su svi dodaci, teme i sama jezgra CMS sustava uvijek nadograđeni na zadnju verziju.

2. Cool nove mogućnosti

Svaka veća WordPress nadogradnja donosi nove mogućnosti i novosti u sustavu, npr. poboljšan rad sa slikama, tekstom i sl.
Ako koristite zastarjelu verziju WordPress-a imat ćete drugačije korisničko iskustvo u radu sa sustavom i neke stvari će vam biti teže izvesti.

3. Brzina

WordPress developeri stalno pokušavaju napraviti bolji i brži sustav. Svaka novija verzija dolazi s poboljšanim performansama kako bi WordPress radio brže i bolje.
Npr. WordPress 4.2 je poboljšao JS performanse izbornika. Budući da je brzina jako bitna za SEO rank web stranice svakako nadograditi WordPress na najnoviju verziju.

4. Ispravak bagova

U zadnje vrijeme je WordPress na verziji 4.2.3 ispravio 20 većih bagova. Ako imate problema sa starijom verzijom sustava svatko će vas prvo savjetovati da nadogradite sustav.

5. Kompatibilnost (ili NE)

Veći developeri tema i dodataka koordiniraju nadogradnje s WordPressom kako bi iskoristili nove mogućnosti sustava. No u nekim slučajevima nadogradnja dodatka može srušiti stranicu. Najčešće kada developeri ne slijede standard. Zato je bitno prije nadogradnja napraviti sigurnosnu kopiju kompletnog sustava.

Zbrojimo pluseve i minuse.
Minus – Ponekad nadogradnja može srušiti stranicu no zbog sigurnosne kopije možemo vratiti stranicu na početno stanje dok developeri ne isprave problem.
Plus

 • Poboljšana sigurnost WordPress-a
 • Cool nove mogućnosti
 • Brzina
 • Web stranica bez bagova
 • Bolja kompatibilnost

Sada kad znate zašto je bitno izvršiti nadogradnju objasnit ću vam što je potrebno da bi izvršili nadogradnju.

Prva stvar je kako ćete znati da je vašoj web stranici potrebna nadogradnja. U admin zoni ćete vidjeti automatske notifikacije sustava.

notifikacija nadogradnje

Sve što trebate je prijaviti se na WordPress Dashboard. Znam da vlasnici stranica ne ulaze u admin zonu pa tako ne znaju da bi stranicu trebalo nadograditi. Zato mi nudimo uslugu održavanja web stranice Uz ugovor možete ostvariti -20% popusta no nudimo i bez ugovorne obaveze održavanje prema potrebi svakih 3, 6 ili 12 mj.

Za nadogradnju WordPress-a i dodataka potrebno je sljedeće:

 1. Izvršiti narudžbu ovdje.
 2. Odabrati uslugu npr. “Basic mjesečno” količina 1 za jednokratno ili x3 usluga održavanja će se voditi svakih 4 mj. x6 usluga održavanja će se voditi svakih 2 mj.
 3. Ispunite svoje podatke ili se prijavite.
 4. Nakon izvršene narudžbe primit ćete mail s podacima za plaćanje.
 5. Kada izvršite uplatu proces nadogradnje i održavanja započinje.

To je sve, ostalo prepustite nama.

Usluga uključuje 60 min. rada na web stranici.

 • Ažuriranje CMS sustava.
 • Ažuriranje tema i dodataka.*1
 • Automatska sigurnosna kopija 1x mj.
 • uključena korisnička podrška.
 • Objava novog sadržaja i obrada slika.
 • Kreiranje novih stranica, linkova, izbornika.
 • Izvješće o statusu projekta.

Više saznajte ovdje.

Podijelite

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
WhatsApp
Email
O autoru
Povezane objave

Kontaktirajte nas

Napišite nekoliko rečenica o vašem projektu, a mi ćemo vam odgovoriti u roku od 24 sata.