Uvijek je važno imati zadnju verziju WordPress-a

Uvijek je važno imati zadnju verziju WordPress-a

Facebook
Twitter
LinkedIn

Svaki puta kada izađe nova verzija WordPress-a stižu nam mailovi korisnika o tome dali je njihova web stranica sigurna ili ne. Dali je potrebna nadogradnja ili ne? Žele znati zašto bi trebali nadograditi WordPress. U ovom članku ću vam objasniti zašto je bitno uvijek imati najnoviju verziju WordPress-a.

WordPress CMS je besplatan, a razvija ga zajednica developera iz cijelog svijeta. Svakom novom nadogradnjom dolaze ispravci bagova, nove mogućnosti, bolje performanse i poboljšanje postojećih kako bi se pratio industrijski standard. Jednostavno rečeno neodržavana web stranica riskira hakiranje sustava i propuštate poboljšanja.

1. Sigurnost

Sigurnost je nedvojbeno najbitniji razlog zašto bi WordPress trebao biti nadograđen.

WordPress pokreće 26% web stranica u svijetu (izvor ManageWP). Zbog njegove popularnosti WordPress je omiljena meta hakerskih napada, maliciozni kod, krađa podataka itd.

cms marketshare

Budući da je WordPress open source, svatko može proučavati strukturu i kod kako bi ga učinio boljim. Diljem svijeta sigurnosni stručnjaci pronalaze rupe i prijavljuju ih kako bi se mogli ispraviti bagovi. Svaki puta kada se pronađe sigurnosna rupa u sustavu WordPress tim će napraviti novu verziju s ispravcima.

Što znači ako ne koristite najnoviju verziju WordPress-a, koristite softver sa sigurnosnim propustima. Hakeri mogu pretraživati web stranice koje koriste staru verziju sustava i možete postati žrtva sofisticiranog napada.

Ne samo WordPress i dodaci se mogu iskoristiti za hakerske aktivnosti. Morate se pobrinuti da su svi dodaci, teme i sama jezgra CMS sustava uvijek nadograđeni na zadnju verziju.

2. Cool nove mogućnosti

Svaka veća WordPress nadogradnja donosi nove mogućnosti i novosti u sustavu, npr. poboljšan rad sa slikama, tekstom i sl.
Ako koristite zastarjelu verziju WordPress-a imat ćete drugačije korisničko iskustvo u radu sa sustavom i neke stvari će vam biti teže izvesti.

3. Brzina

WordPress developeri stalno pokušavaju napraviti bolji i brži sustav. Svaka novija verzija dolazi s poboljšanim performansama kako bi WordPress radio brže i bolje.
Npr. WordPress 4.2 je poboljšao JS performanse izbornika. Budući da je brzina jako bitna za SEO rank web stranice svakako nadograditi WordPress na najnoviju verziju.

4. Ispravak bagova

U zadnje vrijeme je WordPress na verziji 4.2.3 ispravio 20 većih bagova. Ako imate problema sa starijom verzijom sustava svatko će vas prvo savjetovati da nadogradite sustav.

5. Kompatibilnost (ili NE)

Veći developeri tema i dodataka koordiniraju nadogradnje s WordPressom kako bi iskoristili nove mogućnosti sustava. No u nekim slučajevima nadogradnja dodatka može srušiti stranicu. Najčešće kada developeri ne slijede standard. Zato je bitno prije nadogradnja napraviti sigurnosnu kopiju kompletnog sustava.

Zbrojimo pluseve i minuse.
Minus – Ponekad nadogradnja može srušiti stranicu no zbog sigurnosne kopije možemo vratiti stranicu na početno stanje dok developeri ne isprave problem.
Plus

 • Poboljšana sigurnost WordPress-a
 • Cool nove mogućnosti
 • Brzina
 • Web stranica bez bagova
 • Bolja kompatibilnost

Sada kad znate zašto je bitno izvršiti nadogradnju objasnit ću vam što je potrebno da bi izvršili nadogradnju.

Prva stvar je kako ćete znati da je vašoj web stranici potrebna nadogradnja. U admin zoni ćete vidjeti automatske notifikacije sustava.

notifikacija nadogradnje

Sve što trebate je prijaviti se na WordPress Dashboard. Znam da vlasnici stranica ne ulaze u admin zonu pa tako ne znaju da bi stranicu trebalo nadograditi. Zato mi nudimo uslugu održavanja web stranice Uz ugovor možete ostvariti -20% popusta no nudimo i bez ugovorne obaveze održavanje prema potrebi svakih 3, 6 ili 12 mj.

Za nadogradnju WordPress-a i dodataka potrebno je sljedeće:

 1. Izvršiti narudžbu ovdje.
 2. Odabrati uslugu npr. “Basic mjesečno” količina 1 za jednokratno ili x3 usluga održavanja će se voditi svakih 4 mj. x6 usluga održavanja će se voditi svakih 2 mj.
 3. Ispunite svoje podatke ili se prijavite.
 4. Nakon izvršene narudžbe primit ćete mail s podacima za plaćanje.
 5. Kada izvršite uplatu proces nadogradnje i održavanja započinje.

To je sve, ostalo prepustite nama.

Usluga uključuje 60 min. rada na web stranici.

 • Ažuriranje CMS sustava.
 • Ažuriranje tema i dodataka.*1
 • Automatska sigurnosna kopija 1x mj.
 • uključena korisnička podrška.
 • Objava novog sadržaja i obrada slika.
 • Kreiranje novih stranica, linkova, izbornika.
 • Izvješće o statusu projekta.

Više saznajte ovdje.

0 +
Zadovoljnih klijenata!
Od malih do velikih tvrtki svi vole OrionWP

Evo Što kažu naši klijenti

Super dizajnirana web stranica. Nisu bile potrebne revizije što štedi puno vremena. Lijepo je vidjeti da se koriste globalne postavke jer to također štedi puno vremena za buduće promjene. Većina dizajnera ne odvaja vrijeme da ih postavi. Hvala vam. Ponovno ćemo surađivati!
s_logo
Summers Painting

Novi Zeland

Nikada nisam vidio studio koji tako brzo radi i izvrsno odradi posao, a radili smo s puno tvrtki iz WordPress branše. Naš prvi odabit u budućnosti će uvijek biti OrionWP!
b_logo
Benova

Njemačka

OrionWP pruža iznimnu kvalitetu i brzinu u radu. Angažirao sam ih da naprave cijelu web stranicu. Brzina učitavanja stranice je jako dobra.
amis_logo
Armis Pest Management

Amerika

Super iskustvo u radu s OrionWP-om, kao i uvijek. Vrlo strpljiv, precizan i simpatičan tim stručnjaka. Nakon dovršetka nismo trebali nikakve revizije – na moje zadovoljstvo. Puno vam hvala što ste bili tako pouzdani i izvrsno odradili posao. Zaista cijenim vaše znanje i sposobnost!
robert_j
Canyon State

Amerika

Nevjerojatan rad kao i uvijek do sada. Hvala vam na nevjerojatnom korisničkom iskustvu, usluzi i trudu. Preporučujemo OrionWP svima.
dinko_b
Blufixx

Njemačka

Super vještine i usluge. Nikad nismo vidjeli da netko tako brzo izradi web stranicu. Izvrsna kvaliteta, odlična komunikacija i brze izmjene. Radujemo se dugoročnoj suradnji s vama.
jaak
Jaak

Španjolska

Najbolja komunikacija koju sam doživio s outsourced projektom. Vrlo odgovoran tim, posao je obavio brzo i u potpunosti prema specifikacijama. Definitivno ćemo ponovno surađivati kad se ukaže potreba. Preporučujemo OrionWP svima.
costoversight_p
Cost Oversight

Amerika

Izuzetno nam je zadovoljstvo bilo surađivati s tvrtkom OrionWP. Izradili su unikatno rješenje na temelju naših specifikacija i sadržaja. Sustav je jednostavan i samostalno možemo izmijeniti sadržaj ili određene elemente web stranice. Toplo preporučujemo OrionWP i definitivno ćemo surađivati i u buduće.
orca_mortgages
Orca Mortgages

Kanada

Veliko hvala OrionWP timu na izradi naše web stranice. Sa profesionalnom web stranicom i vašim sugestijama poboljšali smo svoje poslovanje te ga podigli na viši nivo. Jako sam zadovoljna Vašom profesionalnošću te dostupnosti u bilo koje doba dana da svojim klijentima napravite što bolji posao. Imate sve naše preporuke!
afrodita
Medulin Boat Excursions

Medulin